Testimonials

P.C. de Weerd-Nederhof

Op 29 mei 2012 overleed onze jongste dochter Caroline op 9-jarige leeftijd aan een herseninfarct. Op eerste pinksterdag nog een gezond en levenslustig kind, en toen was ze er ineens niet meer.

Testimonial De Weerd uitvaartreportage Norbert GrobbenHet is sowieso al moeilijk te bevatten dat zoiets kan gebeuren, maar het heeft ook een ontzettend grote impact op alles om je heen. Niet alleen je gezin wordt geraakt, maar ook de school, het hockeyteam, de buurt, je collega’s…

Bij het nadenken over de uitvaart werd dan ook al snel duidelijk dat dit wel eens een nogal grote aangelegenheid zou kunnen worden. We wilden zoveel mogelijk kinderen, ouders, vrienden en familie gelegenheid geven om afscheid te nemen, maar tegelijkertijd toch ook een intieme begrafenis. Dus ontstond het idee om het in 2 delen te doen: een herinneringsdienst op de vooravond voor iedereen, en de volgende dag de begrafenis zelf in kleinere kring.

Voor de herinneringsdienst wilden we wel graag een fotograaf, want we leefden al zo in een roes dat we bang waren dat sommige dingen gewoon aan ons voorbij zouden gaan, en met zoveel mensen wilden we graag later terug kunnen zien hoe het allemaal was. Via de uitvaartbegeleidsters Wies Sanders en Nolet Bult kwamen we in contact met Norbert Grobben. De mooie website met sfeervolle foto’s sprak ons aan.

Norbert kwam van te voren kennis maken, en voelde goed aan wat ons idee was. Hoewel het oorspronkelijke plan was om alleen foto’s te maken van de herinneringsdienst, gaf hij in overweging om het ook voor de volgende dag te doen. Dat konden we ook last minute beslissen.

Toen was de dag daar, en bijna 1000 mensen in de kerk. Norbert wat onopvallend aanwezig en maakte mooie overzichtsfoto’s afgewisseld met sfeervolle details. Meer dan twee uur duurde het met het condoleren na afloop en ook daar zijn door Norbert mooie impressies van gemaakt, hij bleef bij ons totdat het afgelopen was. Het was daarna vanzelfsprekend om Norbert er ook de volgende dag bij te vragen, en dat was goed. Zijn foto-verhaal in twee delen kregen we vrij snel van hem aangeleverd op een CDROM in een mooie herdenkingsbox, als blijvende herinnering.

Binnenkort worden enkele foto’s verwerkt in een fotoboek over de laatste mei van onze dochter. Dankzij Norbert heeft dat fotoboek ook een hele mooie afsluiting.

P.C. De Weerd-Nederhof
24-04-2013


 

Ivonne Medenbach-Jansen

Voorwoord
Niet minder dan 2 ½ jaar heeft het me gekost om dit op papier te krijgen. En dat terwijl ik makkelijk en graag schrijf. Graag vrienden help en steun. Maar het lukte gewoon niet. Vanochtend kwamen de woorden vanzelf. Eerlijk gezegd niet zonder tranen. Maar ze kwamen tenminste. En eindelijk, eindelijk kan ik iets voor Norbert doen. Norbert een vakman en een bijzonder mens, die mij – ons – met zijn werk en zijn aanwezigheid veel steun heeft gegeven op een van de moeilijkste dagen van mijn leven.Een dierbare overlijdt. In mijn geval mijn vader. Je wordt overspoeld door gevoelens waar je geen raad mee weet. Ongekend verdriet, wanhoop, boosheid….. En tegelijkertijd wordt er van je verwacht dat je gaat regelen. Al dan niet met anderen. Dat lukt in eerste instantie gewoon niet. Het verdriet maakt het onmogelijk om te gaan ‘regelen’. En toch moet het. Op gevoel kies je een uitvaartverzorger. Je komt terecht bij Renate (Renate van der Veen; Enschede). Dat blijkt een keuze uit duizenden! En dan word je geconfronteerd met het maken van keuzes waar je het bestaan niet van wist: opbaren, kisten, bloemen, muziek, locaties, enz. en……het maken van foto’s. Foto’s? Je eerste spontane reactie is een volmondig ‘nee’. Foto’s van een overledene, mijn sterke en mooie vader. Foto’s van tranen en verdriet. Dat kan toch niet. Na een nacht van denken en woelen slaat de twijfel toe. Foto’s? Toch nog eens over praten. Je kijkt naar foto’s die de fotograaf eerder heeft gemaakt. Je adem stokt: prachtig, zeer persoonlijk en vooral mooi en discreet. Ongelofelijk. Je leert de fotograaf kennen en praat met hem. En je zegt ‘ja’.

Ivonne Medenbach testimonial uitvaartreportage Norbert GrobbenJe zegt ‘ja’. De dag van de uitvaart komt en Norbert is er. Je ziet hem vanuit je ooghoeken, maar hij is er ook niet. Discreet als een schaduw doet hij zijn werk. Samen met Renate wordt hij ‘familie’. Zo voelt het op die dag. Ze bieden steun en troost zonder woorden. De crematie zelf heeft in besloten kring plaats. Zeer besloten. Maar wij vragen Norbert om mee te gaan. Vanzelfsprekend is dat.
De dagen gaan voorbij. En plots zijn ze er. De foto’s. Je weet niet zo goed wat je ermee moet. Je bent bang voor de confrontatie. En dan toch ga je kijken en ziet als het ware kunstwerken van vele bijzondere momenten op die onuitwisbare dag. Momenten die belangrijk zijn, vastgelegd met een camera. Hoe is het mogelijk. Tranen vloeien en dat doen ze nog steeds. Elke keer opnieuw als je er naar kijkt. Maar ik ben zo blij dat ik deze herinnering heb. Mijn mooie sterke trotse vader en zijn afscheid uit dit leven. Vastgelegd middels tastbare foto’s. Een houvast voor de vele moeilijke momenten die er zijn geweest en ongetwijfeld nog komen!

Nawoord
Inmiddels is helaas ook mijn moeder overleden. Zij wilde al vele jaren niet meer dat er foto’s van haar gemaakt werden. Zij vond zichzelf oud en lelijk. En dat terwijl ze in mijn ogen door de ouderdom steeds mooier werd. Geen foto’s bij haar uitvaart. Dat heb ik moeten beloven en daar heb ik me aan gehouden. Uiteraard. Natuurlijk respecteer je haar wens. Inmiddels ben ik bezig een herinneringsalbum te maken. Waarvan? Van ‘oude’ foto’s en knipsels die op haar betrekking hebben!

Dank je wel Norbert!!

Lanaken, augustus 2012
Ivonne Medenbach-Janssen

 


Familie Martin

Beste Norbert,

Graag stuur ik jou nog even een berichtje na de begrafenis van onze lieve Jayden. Het heeft een paar maanden geduurt voordat we er aan toe waren dit weer op te pakken.
Maar via deze weg willen wij jou graag bedanken voor de prachtige foto`s en de goede service die je ons hebt geleverd.
Het doet vreselijk veel pijn om onze jongen te moeten missen, maar door de foto`s kunnen we de belangrijkste dag uit ons leven toch herleven. Ze zijn op de juiste momenten geschoten, met gepaste afstand hebben wij het niet eens opgemerkt dat jij je werk deed deze dag. Eerlijke en emotionele foto`s die voor onze andere twee kinderen zo belangrijk zijn. Bedankt hiervoor.

Een warme groet,

Familie Martin

facebook pagina Norbert Grobben