Foto’s van je uitvaart; troost voor je nabestaanden

Heb je wel eens nagedacht over je uitvaart? Het is natuurlijk niet het leukste onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken. Je kunt natuurlijk ook alles aan je nabestaanden overlaten, maar hebben zij het na jouw overlijden al niet zwaar genoeg?
Met dit blog wil ik je aan het denken zetten.

Ik ben Norbert Grobben, uitvaartfotograaf. Uitvaartfotograaf? Ja, en ik doe mijn werk al jaren met veel plezier. Plezier?? Het komt misschien ongepast over, maar ik vind mijn werk echt leuk. Niet omdat een uitvaart nou zo leuk is, zeker niet. Als uitvaartfotograaf doe ik mijn werk onder de meest trieste omstandigheden. Ik maak foto’s van de kist, de bloemstukken, nabestaanden en gasten. Pijnlijke en heel verdrietige momenten, maar (soms) ook grappige en vertederende momenten. Van de beste foto’s maak ik een stijlvolle reportage, indien gewenst in een boek.

Roes

Nabestaanden beleven de begrafenis of crematie vaak in een roes. Achteraf kunnen ze zich moeilijk herinneren wie er allemaal waren en wat er is gezegd. De fotoreportage terugkijken kan dan veel troost bieden. Dat ik daaraan kan bijdragen, geeft mij voldoening.

Naast een digitale reportage, stel ik fotoboeken samen. Voor mij geeft een boek net een extra dimensie. Heeft u dierbare herinneringen, grappige anekdotes of gewoon mooie verhalen? Zijn er dingen tijdens de uitvaart gezegd die u ook in het boek wilt? Ik werk hierin samen met Annemieke, van Tekststroom. Zij schrijft de mooiste teksten, die van het fotoboek een prachtig herinneringsboek maken. Kijk gerust verder op haar site.

Nou, als je deze tekst helemaal gelezen hebt, ben je vast aan het denken geslagen. Ik heb zoveel plezier in mijn werk, omdat ik van een trieste dag een waardevolle herinnering kan maken. Misschien ook voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik wist niet dat er zo’n beroep als een uitvaartfotograaf is. En ik denk dat je een echte professional moet zijn om grappige en vertederende momenten in uitvaart te zien. Mijn oma is net overleden en ik zoek een uitvaartbureau, maar nu denk ik dat een paar foto’s maken tijdens de ceremonie een goed idee kan zijn.

  • Dag Lauren,
   Gecondoleerd met het overlijden van je oma. Is het gelukt met het vinden van een uitvaartverzorger?
   Met betrekking tot het maken van de foto’s wil ik je uiteraard graag van dienst zijn. Misschien het handigst dat je me even belt?
   06 81 49 13 40
   Met vriendelijke groet,
   Norbert Grobben

facebook pagina Norbert Grobben